Iedere hond is anders

Hond

Vrienden van mij zuchten vaak lachend als ik vraag of ze een foto van Max willen zien. “Nee” zeggen ze dan “we weten hoe Max eruit ziet.” Maar meestal geven ze in want zoals iedere hondeneigenaar van zijn of haar hond zal zeggen: Mijn hond is echt de allerleukste. Ik sta er dus wel bekend als honden gek bij mijn vrienden. En sinds mijn buurvrouw een pup heeft aangeschaft en mij om hulp bij de opvoeding heeft gevraagd, zorg ik niet alleen meer voor Max maar heb ik ook part-time de zorg voor de buurhond. Allemaal heel leuk natuurlijk maar ik ben van mening dat het hebben van een hond voor zowel mens als dier een aanvulling moet zijn. Een hond is natuurlijk geen speeltje en heeft goede verzorging nodig. Ik ken Max door en door en weet wat hij nodig heeft. Hieronder heb ik er twee genoemd.

Zelfstandige jachthond

Max is voor de helft een Podenco. Dat is een Spaanse zelfstandige jachthond. Dat betekent dat deze hond zelfstandig jaagt. Het dier doet zelf het speurwerk, de achtervolging en ook de ‘kill’. In principe horen ze om het lijstje af te maken hun prooi ook nog bij de baas te brengen maar Max brengt nog geen bal terug. Alle andere stappen kan hij wel. Door dit instinct heb ik enorm veel aandacht besteedt aan het commando ‘hier’ wat in principe gewoon betekent dat Max bij mij moet komen. Niet alleen wanneer hij achterloopt of als ik een koekje voor hem heb, gebruik ik dit commando. Ik gebruik het vooral als ik tijdens een wandeling merk dat hij spoor heeft. Doordat ik het commando met veel consequentheid en discipline al vanaf een jonge leeftijd aan hem aangeleerd heb, raakt hij door het te horen uit zijn zogenaamde jacht-trans.

Geen ondervacht

Podenco’s hebben geen ondervacht. Een labrador heeft dit bijvoorbeeld wel. Deze ondervacht zorgt er normaal voor dat honden zichzelf goed warm kunnen houden. Dit komt extra van pas als het koud is buiten of als ze met fris weer in het water spelen. Max heeft geen ondervacht. Voor ik Max adopteerde heb ik een beetje onderzoek gedaan naar Podenco’s en zo wist ik van te voren al dat Max wat extra’s nodig had om de barre wintermaanden door te komen. Zo draagt Max zodra het vriest een winterjas. Deze jas is water en winddicht en heeft lichtgevende vlakken die ervoor zorgen dat ik hem in het donker goed kan zien.

Hallo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *