Een goede opvoeding is het halve werk

opvoeding hond

We kennen het helemaal wel: de schattige oogjes van puppy’s die ervoor zorgen dat we dingen vaak door de vingers zien. Een kapotgebeten kussen, oversteken zonder te wachten, blaffen naar de mensen die voorbij lopen of uit het niks op de bank springen.. En toch lijken we alles goed te keuren. Wij leggen je vandaag echter uit waarom een strenge opvoeding jou (en je pup) in de toekomst gaat belonen.

Een strenge opvoeding voor honden

We raden je het echt aan om, voordat je een pup als nieuw gezinslid verwelkomt, te kijken naar de regels die je met elkaar afspreekt. Als je partner jullie hond netjes laat zitten bij de stoeprand als ze oversteken, maar jij doet dat niet, weet jullie viervoeter niet wat nou goed is en wat niet. Het is dus belangrijk dat er regels zijn die altijd en door iedereen binnen het gezin worden nagestreefd.

Het is overigens niet erg om wat streng te zijn. Puppy’s weten nog niet wat goed en slecht is. Uiteraard is het schoppen en slaan een grote fout (mishandeling is nergens voor nodig). Zet de hond in de bench als hij of zij een fout heeft gemaakt. Honden zijn niet dol op de bench, dus zullen ze in het vervolg beter hun best doen om de fout niet te maken. Zorg dat de bench in een andere ruimte staat dan in de woonkamer. Vaak gaan puppy’s ‘huilen’ om aandacht, waarna veel mensen hun viervoeter uit zwakte weer vrij laten. Door de bench in een andere ruimte te zetten, hoor je de hond niet en kan je dus ook geen medelijden hebben.

Laten zitten bij elke stoeprand

Dit klinkt heel streng, maar het gaat je leven een stuk makkelijker maken. Door je hond elke keer te laten stoppen voor het oversteken, voorkom je dat je hond uit speelsheid of enthousiasme naar de overkant rent. En laat daar nou net een auto aankomen.. Leer je hond netjes te zitten en gebruik daar, als het moet, de eerste paar keren snoepjes voor. Uiteindelijk wordt het een gewoonte die zowel jij als je hond niet meer vergeten.

Spelen met andere hondjes

Zorg dat je je hond altijd aangelijnd hebt in gebieden waar dit verplicht is. Ga je echter naar het park of het bos en mag de hond vrij loslopen? Denk twee keer na voordat je de riem opbergt in je jaszak. Veel honden lopen hier los en jouw speelse pup wil maar al te graag met net iets te grote honden spelen. Dat kan fout gaan, dus pas goed op. Houdt je hond aangelijnd en laat hem of haar snuffelen, maar zorg dat het niet uit de hand kan lopen. Gouden tip: een dierenverzekering afsluiten. Onze hond is namelijk gebeten in het park en de rekeningen voor de dierenarts liepen hoog op..

Op de bank: ja of nee?

Veel honden zijn echt onderdeel van het gezin en mogen dus op schoot of zelfs op de bank liggen. Bepaal in het begin of dit wel of niet mag, zodat het voor iedereen duidelijk is. En neem je je hond mee op verjaardagen waar honden wel op de bank mogen? Wees streng en zorg dat ook hier de bank geen plaats is voor jouw hond. Anders gaat hij of zij het nooit leren..

Hallo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *