Blaasontsteking bij honden

Blaasontsteking hond

Denk je dat je hond problemen heeft bij het plassen? Kan je hond niet goed plassen of lijkt het dat hij pijn heeft bij het plassen? Dan kan het mogelijk een blaasontsteking zijn. Blaasontsteking bij honden komt geregeld voor. In dit artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken, hoe je de symptomen kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken blaasontsteking bij honden

Een bacterie is het vervelende beestje dat een blaasontsteking veroorzaakt. De bacteriƫn zijn via de plasbuis in de blaas terecht gaan komen en zijn daar lekker gaan zitten broeien. Teefjes hebben relatief vaker last van een blaasontsteking omdat bij hun de plasbuis korter is en de weg naar de blaas dus gemakkelijk gevonden is. Als je hond bepaalde afwijkingen heeft bijvoorbeeld aan zijn nieren, is de kans op een blaasontsteking ook wat groter.

Symptomen en klachten blaasontsteking bij honden

Zoals we aan het begin al schreven zijn symptomen als moeilijk kunnen plassen (of veel kleine plasjes) en pijn bij het plassen al aanwijzingen dat het om een blaasontsteking kan gaan. Ook troebele urine of bloed in het urine is geen goed teken. Klachten als geen energie, koorts en niet willen eten komen minder vaak voor, maar zijn wel klachten die kunnen voorkomen bij blaasontsteking.

Wat te doen als je hond blaasontsteking heeft

Wanneer je het vermoeden hebt dat het om een blaasontsteking gaat, kan je een afspraak plannen bij de dierenarts. Een lichamelijk en urine onderzoek moeten laten blijken of je hond daadwerkelijk een blaasontsteking heeft. Bij het lichamelijk onderzoek zal de dierenarts een verdikte, kleine en vooral ook pijnlijke voelen. Verhoogde witte en rode bloedcellen en een verhoogd concentratie eiwitten zullen uit het urine onderzoek blijken wanneer het een blaasontsteking bij je hond is. Welke bacterie het is, zal pas blijken uit een kweek. Daarna pas kan de dierenarts aangeven welk antibioticum geschikt is. 

Voorkomen van blaasontstekingen bij honden

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het gezegde. Echter is dat niet altijd mogelijk. Iedere hond kan weleens ziek worden. Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je hond gezond is en in een goede conditie verkeert. Er zijn verschillende producten op de markt in de vorm van voedingssupplementen en kruiden die helpen de blaas van je hond in goede conditie te houden. Tevens zijn er producten te koop die bijdragen aan het goed functioneren van de nieren. Verder is het essentieel dat je de genitaliƫn van je hond goed schoonhoudt. Als er vuil zit, haal dit weg en ook lange haren kan je het beste wegknippen. Zo voorkom je dat er gemakkelijk vuil de plasbuis in kan komen.
Zorg dat je op de hoogte bent van de klachten en symptomen van blaasontsteking bij honden zodat je er snel bij bent om die nare bacterie te bestrijden.

Hallo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *