Dierenverzekering: nodig of overbodig? (Update 2021!)

dierenverzekering afsluiten

Update 2021: Dierenliefhebbers opgelet! Heb jij je trouwe viervoeter al verzekerd? Of wist je tot nu nog niet dat het überhaupt mogelijk was om jouw hond of kat te laten verzekeren? Wij leggen je alles uit over dierenverzekeringen en of dit juist nodig of misschien compleet overbodig is.

Wat is een dierenverzekering?

Zoals het woord het al zegt, is een dierenverzekering een verzekering die je afsluit voor jouw hond of kat. Net als een zorgverzekering bij mensen kan je de kosten voor fysiotherapie, vaccinaties en operaties (deels) vergoed krijgen door je hond of kat te laten verzekeren. Je betaalt een klein bedrag per maand en hoeft nooit meer bang te zijn voor grote, onvoorziene kosten.

Op internet kan je makkelijk een dierenverzekering vergelijken. Check bijvoorbeeld welke kosten ze wel en juist niet dekken. Voor een jonge hond zijn vaccinaties erg belangrijk, maar fysiotherapie weer minder. En voor oudere honden is fysiotherapie juist wél belangrijk. Voor kleine katten is een castratie een van de eerste taken die je laat uitvoeren en zijn geneesmiddelen iets waar je – hopelijk – nog niet over na hoeft te denken.

Wat is de beste dierenverzekering?

We snappen je vraag. Je wil natuurlijk het meeste halen uit je geld. Maar jammer genoeg kunnen we je geen concreet antwoord geven op de vraag ‘wat is de beste dierenverzekering?’. Zoals je hierboven al kon lezen, is elke hond of kat anders en hebben zij andere behoeften.

De Ohra dierenverzekering komt vaak als beste uit de test, maar ook de dierenverzekeringen van Petplan en Reaal doen het goed. Kom je er zelf niet uit? Neem contact op met verzekeringsmaatschappijen voor advies of ga eens langs bij je dierenarts.

Is een dierenverzekering écht nodig?

En dan de hamvraag: heb ik ‘m echt nodig? Nee, een dierenverzekering is niet voor iedereen gunstig. Is jouw hond of kat al jaren gezond en ga je alleen voor de nodige check-ups naar de dierenarts? Dan is het zonde om een dierenverzekering af te sluiten. Zorg er in dit geval wel voor dat je altijd een buffer achter de hand hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan tot grote financiële gevolgen leiden.

Heeft jouw hond of kat een medisch verleden, is hij/zij al eens geopereerd of slikt je huisdier medicijnen? Dan is het verstandig om te kijken naar een dierenverzekering die aansluit bij de levensfase van je huisdier.

Maak je huis kat-proof met deze tips

kat-proof huis

Het kan erg leuk zijn om een huisdier te hebben. Je hebt dan altijd het gezelschap van je huisdier wanneer je alleen thuis bent. Er zijn veel verschillende huisdieren die je in Nederland kunt kopen. Eén van de populairste huisdieren is de kat. Veel mensen in Nederland hebben een kat. Wanneer je een kat wilt gaan kopen, vergt dit een aantal aanpassingen aan je huis. Het is slim om hier van tevoren over na te denken. 

Je huis aanpassen

Er zijn een aantal dingen die je sowieso in huis moet hebben wanneer je een kat wilt kopen. Een kat moet natuurlijk kunnen eten en drinken. Daarvoor moet je dus een voerbak en een drinkbak kopen. Verder is het ook belangrijk dat een kat zich kan vermaken in je huis. Je kunt verschillende dingen kopen die leuk zijn voor je kat. Zo zijn er allerlei kattenspeeltjes. Deze zijn doorgaans niet duur en daarom is het slim om in één keer een aantal verschillende speeltjes te kopen. Zo kan je kat zelf kiezen welk speeltje het leukst is. Bovendien heb je dan altijd reserve speeltjes in huis voor wanneer het oude speeltje kwijtraakt. 

Meubels

Wanneer je een kat in huis hebt, kan deze schade aanbrengen aan je meubels. Dat omdat katten de neiging hebben om aan de meubels te krabben. Vooral meubels die bekleed zijn zoals een bank worden vaak kapot gekrabd. Daarom is het slim om een krabpaal voor je kat te kopen. Als je een krabpaal in huis hebt, zullen je katten daaraan gaan krabben in plaats van aan jouw meubels. Er zijn veel verschillende soorten krabpalen. Daarom is er voor iedereen een geschikte krabpaal te vinden. Je kunt het best proberen om een krabpaal te kiezen die goed past bij de kleuren van de kamer waar de paal komt te staan. 

Blaasontsteking bij honden

Blaasontsteking hond

Denk je dat je hond problemen heeft bij het plassen? Kan je hond niet goed plassen of lijkt het dat hij pijn heeft bij het plassen? Dan kan het mogelijk een blaasontsteking zijn. Blaasontsteking bij honden komt geregeld voor. In dit artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken, hoe je de symptomen kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken blaasontsteking bij honden

Een bacterie is het vervelende beestje dat een blaasontsteking veroorzaakt. De bacteriën zijn via de plasbuis in de blaas terecht gaan komen en zijn daar lekker gaan zitten broeien. Teefjes hebben relatief vaker last van een blaasontsteking omdat bij hun de plasbuis korter is en de weg naar de blaas dus gemakkelijk gevonden is. Als je hond bepaalde afwijkingen heeft bijvoorbeeld aan zijn nieren, is de kans op een blaasontsteking ook wat groter.

Symptomen en klachten blaasontsteking bij honden

Zoals we aan het begin al schreven zijn symptomen als moeilijk kunnen plassen (of veel kleine plasjes) en pijn bij het plassen al aanwijzingen dat het om een blaasontsteking kan gaan. Ook troebele urine of bloed in het urine is geen goed teken. Klachten als geen energie, koorts en niet willen eten komen minder vaak voor, maar zijn wel klachten die kunnen voorkomen bij blaasontsteking.

Wat te doen als je hond blaasontsteking heeft

Wanneer je het vermoeden hebt dat het om een blaasontsteking gaat, kan je een afspraak plannen bij de dierenarts. Een lichamelijk en urine onderzoek moeten laten blijken of je hond daadwerkelijk een blaasontsteking heeft. Bij het lichamelijk onderzoek zal de dierenarts een verdikte, kleine en vooral ook pijnlijke voelen. Verhoogde witte en rode bloedcellen en een verhoogd concentratie eiwitten zullen uit het urine onderzoek blijken wanneer het een blaasontsteking bij je hond is. Welke bacterie het is, zal pas blijken uit een kweek. Daarna pas kan de dierenarts aangeven welk antibioticum geschikt is. 

Voorkomen van blaasontstekingen bij honden

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het gezegde. Echter is dat niet altijd mogelijk. Iedere hond kan weleens ziek worden. Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je hond gezond is en in een goede conditie verkeert. Er zijn verschillende producten op de markt in de vorm van voedingssupplementen en kruiden die helpen de blaas van je hond in goede conditie te houden. Tevens zijn er producten te koop die bijdragen aan het goed functioneren van de nieren. Verder is het essentieel dat je de genitaliën van je hond goed schoonhoudt. Als er vuil zit, haal dit weg en ook lange haren kan je het beste wegknippen. Zo voorkom je dat er gemakkelijk vuil de plasbuis in kan komen.
Zorg dat je op de hoogte bent van de klachten en symptomen van blaasontsteking bij honden zodat je er snel bij bent om die nare bacterie te bestrijden.

4 redenen om een hondenverzekering te nemen

huisdierenverzekering

Het is een moeilijke keuze: je hond wel of niet verzekeren? Er zijn goede redenen om dat wél te doen. Met een hondenverzekering worden de meeste ziekenkosten van je huisdier vergoed. Lees hier 4 goede redenen om een verzekering voor je hond af te sluiten.

1. Je hecht je erg aan een hond

Je hond is een heel ander dier dan een hamster, kanarie of goudvis. Deze kleinere huisdieren leven korter, zijn goedkoper, en laat je dus minder snel opereren. Een hond is ontzettend sociaal, richt zich helemaal op zijn baasje, en je bent er constant mee in de weer. Daardoor ga je je (als het goed is!) behoorlijk hechten aan het dier – om nog maar te zwijgen van je kinderen. En dus trek je eerder honderden tot duizenden euro’s uit als je beste vriend echt ziek is. Een hond wordt gemiddeld 13 tot 15 jaar oud – een lange levensduur waarin het beest van alles kan oplopen. Zeker bij de rassen die te lijden hebben van erfelijke aandoeningen kunnen de dierenartskosten over deze lange tijd flink oplopen.

2. De kosten van een behandeling kunnen hoog uitvallen

Mensen die voor het eerst een hond nemen verkijken zich vaak op de kosten van een operatie. Net als een mens is een hond een zoogdier. Om een gebroken bot te behandelen of een operatie aan de inwendige organen te behandelen is specialistische kennis en dure apparatuur nodig. Een middelzware operatie kost al snel €1000 tot €2000. En natuurlijk kan je hond ook een chronische ziekte krijgen, waarvoor doorlopende behandeling nodig is. Vooral als het dier ouder wordt, neemt de ziektefrequentie toe. Artrose, gebitsproblemen, nierproblemen, suikerziekte en tumoren komen veel voor bij honden ouder dan 8 jaar.

3. Maandelijks betalen is fijner dan een potje maken – of je rekening leeghalen

Sommige mensen nemen geen huisdierenverzekering, maar houden zelf een potje bij voor de ziektekosten van hun huisdier. Ze zetten daarvoor bijvoorbeeld tien euro per maand apart. Dat klinkt als een oplossing – behalve als je hond binnen een paar jaar iets oploopt. Wat zit er op dat moment in je potje, een paar honderd euro? Als je een verzekering neemt, worden ook dure ingrepen bij je hond of puppy vergoed. En de derde situatie, niets sparen én geen verzekering nemen, kan je voor onmogelijke keuzes stellen. Wat als de geliefde gezinshond een dure operatie nodig heeft die je domweg niet kan betalen? Doe jezelf dat niet aan.

4. Een goede hondenverzekering hoeft niet duur te zijn

Op de markt voor hondenverzekeringen is bijna evenveel keuze als op die voor “mensen”-verzekeringen. Door die flinke concurrentie kan je voor een uitstekend maandbedrag een verzekering krijgen die veel vergoed, mocht je hond iets oplopen. Als je gaat rondkijken naar een verzekering is het wel even belangrijk dat je precies weet wat er gedekt gaat worden. Kijk dus kritisch naar de polisvoorwaarden, naar de premie, de maximale vergoedingen, en het eigen risico. Het kan veel tijd kosten om dit uit te zoeken – maar dan weet je zeker dat je harige vriendje uitstekend verzekerd is tegen een prima bedrag. Er zijn trouwens ook vergelijkingssites waar je een verzekering voor een hond kunt afsluiten.

Hoe kan je hondenharen verwijderen?

hondenharen verwijderen

Honden mogen dan wel een trouw en geliefd huisdier zijn voor ieder van ons. Ze verliezen ook wel eens wat haren. Dat maakt het schoonmaken van je huis vaak knap vervelend.

In dit artikel geven we graag wat tips om op een vlotte manier hondenharen te verwijderen.

Tip 1: Laat je hond niet in elke kamer binnen

De verspreiding van hondenharen voorkomen is nog steeds beter dan ze achteraf te moeten verwijderen. Sluit daarom bepaalde kamers af voor je hond. 

Kijk daarbij vooral naar ruimtes met veel textiel of kleding, want daar blijven de hondenharen natuurlijk het snelste achter. Laat je hond dus liever niet in de slaapkamer of de wasplaats.

Tip 2: Leer je hond af om op het tapijt te slapen

Veel hondenharen blijven achter op tapijten omdat je trouwe viervoeter er bijna iedere dag op ligt te slapen. Zorg voor een apart slaapkussen of slaaptapijt voor je hond. Zo kan je voorkomen dat je hond urenlang op het tapijt in de woonkamer gaat liggen.

Tip 3: Stofzuig je hond met een speciale huisdierenborstel

Je kan een speciale stofzuiger met waterfilter in huis halen om enerzijds je tapijten, lakens en matrassen een goede dieptereiniging te geven die de meeste hondenharen verwijdert. 

Verder kan je dan ook een speciale huisdierenborstel op de stofzuiger monteren om je hond te “stofzuigen”. Beter dan een gewone haarborstel en voor de hond voelt het aan als een lekkere massage!

Tip 4: Laat je hond geregeld buiten

Dit klinkt als een logische tip, maar heel wat mensen slaan de wandeling met de hond vaak over tijdens een drukke werkweek. 

Door je hond geregeld buiten te laten om uit te waaien, heb je minder overtollige haren in huis. Probeer die wandeling met je hond dus toch regelmatiger te doen.

Tip 5: Leg een handdoek bij de buitendeur

Is de hond buiten geweest terwijl het buiten nat ligt? Dan kan je de pootjes droogdeppen aan de deur en voorkom je weer wat vuil en hondenharen in huis.

Zo zie je maar dat er heel wat kleine zaken zijn die je kan doen om hondenharen tegen te gaan. Heb je zelf nog meer tips? Laat ze zeker hier achter in de comments. Samen winnen we de strijd tegen die overtollige hondenharen. 😉 

Gastblog: “Dit was het dan..”

Gastblog dieren

Dierenlantijnen is niet alleen een website waar je nieuwtjes over dieren kan lezen. Het is ook de uitlaatklep voor dierenliefhebbers, een plek waar zij hun verhaal kwijt kunnen. Enige tijd geleden hebben wij ons eerste gastblog laten publiceren.

Ziek, zwak en misselijk

In mijn vorige gastblog liet ik weten dat onze hond, Bo, ziek was. Ze had al twee jaar korstjes op haar huid en niets bleek te helpen. Als laatste poging bezochten we onze dierenarts. We wisten inmiddels dat ze ergens allergisch voor was, maar voor wat.. Dat was de vraag. De dierenarts had als laatste oplossing nog een pijnstiller waarmee de jeuk af zou nemen en Bo dus een leuker leven zou krijgen. Zo enthousiast dat we waren, gingen we de volgende dag naar de dierenarts.

Wat we niet wisten, is dat deze ‘prik’ bijwerkingen hadden. Ons lieve hondje werd steeds zieker, zwakker en lag uiteindelijk de hele dag te slapen. Zelfs eten en wandelen werden al te veel. De kwaliteit van leven ging steeds verder achteruit.

Een moeilijk moment

Als gezin besloten we dat het goed was en dat het tijd was om haar in te slapen. En, alsof ze het hoorde, ging het ineens beter. Ze kwispelde weer, wilde weer wandelen, at weer zoals eerst en het leek even alsof alles weer goed was. Jammer genoeg was het van korte duur. De gezondheid van Bo ging steeds verder achteruit. Als ik wist dat er hondenverzekeringen waren, had ik er allang eentje afgesloten. Want hoeveel we ook van ons lieve hondje houden, het loopt hoog op in kosten.

In de laatste week van mei hebben we de knoop doorgehakt. Het was goed zo. In onze armen – letterlijk – hebben we afscheid genomen van onze kleine meid, ons gezinslid en onze lieve viervoeter. Bo, bedankt voor alle jaren. We gaan je missen.

De redactie van Dierenlantijnen wenst de familie veel sterkte met het verlies van hun lieve hond Bo. 

Iedere hond is anders

Hond

Vrienden van mij zuchten vaak lachend als ik vraag of ze een foto van Max willen zien. “Nee” zeggen ze dan “we weten hoe Max eruit ziet.” Maar meestal geven ze in want zoals iedere hondeneigenaar van zijn of haar hond zal zeggen: Mijn hond is echt de allerleukste. Ik sta er dus wel bekend als honden gek bij mijn vrienden. En sinds mijn buurvrouw een pup heeft aangeschaft en mij om hulp bij de opvoeding heeft gevraagd, zorg ik niet alleen meer voor Max maar heb ik ook part-time de zorg voor de buurhond. Allemaal heel leuk natuurlijk maar ik ben van mening dat het hebben van een hond voor zowel mens als dier een aanvulling moet zijn. Een hond is natuurlijk geen speeltje en heeft goede verzorging nodig. Ik ken Max door en door en weet wat hij nodig heeft. Hieronder heb ik er twee genoemd.

Zelfstandige jachthond

Max is voor de helft een Podenco. Dat is een Spaanse zelfstandige jachthond. Dat betekent dat deze hond zelfstandig jaagt. Het dier doet zelf het speurwerk, de achtervolging en ook de ‘kill’. In principe horen ze om het lijstje af te maken hun prooi ook nog bij de baas te brengen maar Max brengt nog geen bal terug. Alle andere stappen kan hij wel. Door dit instinct heb ik enorm veel aandacht besteedt aan het commando ‘hier’ wat in principe gewoon betekent dat Max bij mij moet komen. Niet alleen wanneer hij achterloopt of als ik een koekje voor hem heb, gebruik ik dit commando. Ik gebruik het vooral als ik tijdens een wandeling merk dat hij spoor heeft. Doordat ik het commando met veel consequentheid en discipline al vanaf een jonge leeftijd aan hem aangeleerd heb, raakt hij door het te horen uit zijn zogenaamde jacht-trans.

Geen ondervacht

Podenco’s hebben geen ondervacht. Een labrador heeft dit bijvoorbeeld wel. Deze ondervacht zorgt er normaal voor dat honden zichzelf goed warm kunnen houden. Dit komt extra van pas als het koud is buiten of als ze met fris weer in het water spelen. Max heeft geen ondervacht. Voor ik Max adopteerde heb ik een beetje onderzoek gedaan naar Podenco’s en zo wist ik van te voren al dat Max wat extra’s nodig had om de barre wintermaanden door te komen. Zo draagt Max zodra het vriest een winterjas. Deze jas is water en winddicht en heeft lichtgevende vlakken die ervoor zorgen dat ik hem in het donker goed kan zien.

Een goede opvoeding is het halve werk

opvoeding hond

We kennen het helemaal wel: de schattige oogjes van puppy’s die ervoor zorgen dat we dingen vaak door de vingers zien. Een kapotgebeten kussen, oversteken zonder te wachten, blaffen naar de mensen die voorbij lopen of uit het niks op de bank springen.. En toch lijken we alles goed te keuren. Wij leggen je vandaag echter uit waarom een strenge opvoeding jou (en je pup) in de toekomst gaat belonen.

Een strenge opvoeding voor honden

We raden je het echt aan om, voordat je een pup als nieuw gezinslid verwelkomt, te kijken naar de regels die je met elkaar afspreekt. Als je partner jullie hond netjes laat zitten bij de stoeprand als ze oversteken, maar jij doet dat niet, weet jullie viervoeter niet wat nou goed is en wat niet. Het is dus belangrijk dat er regels zijn die altijd en door iedereen binnen het gezin worden nagestreefd.

Het is overigens niet erg om wat streng te zijn. Puppy’s weten nog niet wat goed en slecht is. Uiteraard is het schoppen en slaan een grote fout (mishandeling is nergens voor nodig). Zet de hond in de bench als hij of zij een fout heeft gemaakt. Honden zijn niet dol op de bench, dus zullen ze in het vervolg beter hun best doen om de fout niet te maken. Zorg dat de bench in een andere ruimte staat dan in de woonkamer. Vaak gaan puppy’s ‘huilen’ om aandacht, waarna veel mensen hun viervoeter uit zwakte weer vrij laten. Door de bench in een andere ruimte te zetten, hoor je de hond niet en kan je dus ook geen medelijden hebben.

Laten zitten bij elke stoeprand

Dit klinkt heel streng, maar het gaat je leven een stuk makkelijker maken. Door je hond elke keer te laten stoppen voor het oversteken, voorkom je dat je hond uit speelsheid of enthousiasme naar de overkant rent. En laat daar nou net een auto aankomen.. Leer je hond netjes te zitten en gebruik daar, als het moet, de eerste paar keren snoepjes voor. Uiteindelijk wordt het een gewoonte die zowel jij als je hond niet meer vergeten.

Spelen met andere hondjes

Zorg dat je je hond altijd aangelijnd hebt in gebieden waar dit verplicht is. Ga je echter naar het park of het bos en mag de hond vrij loslopen? Denk twee keer na voordat je de riem opbergt in je jaszak. Veel honden lopen hier los en jouw speelse pup wil maar al te graag met net iets te grote honden spelen. Dat kan fout gaan, dus pas goed op. Houdt je hond aangelijnd en laat hem of haar snuffelen, maar zorg dat het niet uit de hand kan lopen. Gouden tip: een dierenverzekering afsluiten. Onze hond is namelijk gebeten in het park en de rekeningen voor de dierenarts liepen hoog op..

Op de bank: ja of nee?

Veel honden zijn echt onderdeel van het gezin en mogen dus op schoot of zelfs op de bank liggen. Bepaal in het begin of dit wel of niet mag, zodat het voor iedereen duidelijk is. En neem je je hond mee op verjaardagen waar honden wel op de bank mogen? Wees streng en zorg dat ook hier de bank geen plaats is voor jouw hond. Anders gaat hij of zij het nooit leren..

Gastblog: “Ontelbaar keer naar de dierenarts..”

gastblog dierenverzekering

Ingrid, eigenaresse van hondje Bo, heeft een heel leuk gastblog geschreven om jou te inspireren! Benieuwd naar haar verhaal en hoe het gesteld staat met hond Bo? Lees haar verhaal!

Het begon met kleine korstjes

Onze hond Bo is een kruising tussen een kortharige teckel (en iets waar ze nog niet helemaal zeker van zijn wat het is). We hebben haar uit het asiel gehaald toen ze nog heel klein was, dus ze komt niet van een fokker. Jaar in jaar uit hebben we veel plezier van en met haar beleefd. Ze is echt een aanvulling aan het gezin. Ze wil graag aan tafel zitten als wij aan het eten zijn en ligt op haar kleedje op de bank als wij ook neerploffen na een lange dag.

Tot zo’n anderhalf jaar geleden ging het ontzettend goed met Bo en haar gezondheid. Ze wilde altijd lekker rennen, spelen en eten kon ze ook als de beste. Toen ze ongeveer acht jaar werd, kreeg ze ineens kleine korstjes op haar rug en in haar nekje. We dachten dat het gewoon kwam van jeuk en het krabben. Maar die korstjes zijn dus nooit meer opgehouden..

De dierenarts weet altijd raad, toch?

Natuurlijk zijn wij na een kleine periode van veel kammen, wassen en goede verzorging (in onze ogen) naar de dierenarts gedaan. Een dierenarts heeft veel kennis en wist vast wel wat er met Bo aan de hand was. Little did I know dat ook hij geen weet had. Hij gaf aan dat het een allergie kon zijn en dat we moesten overstappen naar speciale voeding. We hebben al een aantal jaar dezelfde voeding, dus ik was wat sceptisch maar probeerde het toch. Na enkele bezoekjes aan de dierenarts ging het nog steeds niet beter en waren we inmiddels ook al bijna een jaar verder. Arme Bo, want zij had er aanzienlijk last van.. Wat ga je als baasje dan door de grond.

Bloedonderzoeken

Als ik wist in wat voor rollercoaster we terecht zouden komen, had ik allang een hondenverzekering afgesloten voor Bo. De dierenarts is niet gratis en de verschillende soorten voeding, bloedonderzoeken, zalfjes en andere treatments komen ook niet zo maar uit de lucht vallen. We hebben al flink wat geld uitgegeven (wij zijn dol op Bo en hebben alles voor haar over, maar dat geld hadden we ook aan een leuke vakantie uit kunnen geven). Momenteel zijn we bezig met een bloedonderzoek om te kijken waar de korstjes vandaan komen en wat we eraan kunnen doen. To be continued.. 

Je nieuwe viervoeter een warm welkom bieden: zo doe je dat

Dierenverzekering

Een nieuwe pup of kitten is een echte verrijking voor het hele gezin. Het is niet alleen heel schattig, maar ook nog eens gezellig. Maar hoe kan je jouw nieuwe viervoeter nou een warm welkom bieden? Wij leggen het je natuurlijk graag uit.

De juiste benodigdheden

Het begint natuurlijk bij de juiste spullen. Een bench/mand of kattenbak is de basis voor een warm welkom. Je hond of kat moet een plek hebben om zich terug te kunnen trekken. Bezuinig hier zeker niet op. Het moet fijn aanvoelen en – als het kan – een paar jaar mee gaan.

Zorg daarnaast ook dat je goede voedingsbakken hebt. Je hebt momenteel hele leuke, stijlvolle voedingsbakken die in hout of ander materiaal worden verwerkt. Maar je nieuwe pup of kitten is waarschijnlijk nog zo klein, dat het een flinke opgave wordt om te eten. Zorg dat je viervoeter bij haar eten en drinken kan.

De volgende tip is geschikt voor honden: een hondenriem. Vaak koop je een riem waarbij de halsband niet los kan. Heel handig, als je hond eenmaal volgroeid is. Maar als ‘ie nog klein is, is het aan te raden om een losse riem en losse halsband te kopen. Zo hoef je alleen een nieuwe halsband te kopen, mocht deze te klein worden.

En tot slot: speeltjes! Speeltjes zijn niet alleen belangrijk om energie kwijt te kunnen. Veel speeltjes voor honden en/of katten zijn speciaal gemaakt voor het behouden van een gezond gebit. Een speeltje kost je niet veel geld, dus dit moet je ook zeker niet vergeten! En door met je viervoeter te spelen, creëer je wat quality time en natuurlijk een band!

Dingen waar je niet direct aan denkt

Er zijn ook een aantal dingen die je misschien over het hoofd ziet. Een dierenverzekering is daar eentje van. Want waarom zou je die nodig moeten hebben? Wij kunnen je garanderen dat een dierenverzekering echt de moeite waard is. Stel dat er toch een gebitsprobleem voorkomt, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Met een dierenverzekering krijg je een (groot) deel vergoed.